Ud i naturen med børn

Hvordan gør du naturturen spændende? Hvilke redskaber kan du tage med, og hvor kan de købes? Hvilke lege og aktiviteter kan du planlægge i forvejen og hvad gør du, når du ikke kan svare på alle børnenes spørgsmål?

Med fangstnet, spande, mikroskoper, lup, bestemmelsesduge mm. i hånden begiver vi os ud til sø, eng og skov. Her kigger vi på drabelige insekter, smukke blomster, lodne edderkopper, betagende biller og meget mere.

Frokost tilberedes på bål i det blå

Bålmad

Kunne du tænke dig at lave andet end snobrød og suppe på bål?

Kurset giver inspiration til at lave pizza, boller, kanelsnegle, toast, kiks, rygeost, røget fisk, æbleskiver mm. på bål. Du lærer at bygge en jordovn, bruge varme sten og saltdej til bagning/stegning, anvende grydeovn, lave en toastmaskine.......

Årstidens vilde planter bruges også til at lave sjov, grøn og sund mad på bål.Og hvis årstiden er til det fanger vi græshopper, steger og spiser dem. Det smager himmelsk.

Og så behøver det ikke koste en bondegård at lave lækkert mad på bål til en stor flok sultne maver.

Science i børnehøjde

Massefylde, syre/base-indikator, el-kredsløb, fotosyntesen......alle kan lære at forstå naturvidenskab

"Lavalampe" lavet af olie, salt og frugtfarve, som viser noget om massefylde.

Batterier, ledninger  og små pærer, som viser noget om el-kredsløb.

Kogt rødkål, sæbe og citronsaft , som viser noget om surhedsgrad / pH-værdi.

En kartoffel, to forskellige metaller og nogle ledninger, så har vi et lille batteri.

Science i børnehøjde sætter fokus på små sjove eksperimenter, som kan laves af simple materialer, som man ofte har lige ved hånden i køkkenet.

Døde dyr = gode oplevelser + robust læring

Døde dyr er eksemplarisk undervisningsmateriale

Brug døde dyr til at vise, hvordan vi selv er indrettet inden i. Undersøg de fire hjertekamre. Lær at garve skind. Pust lungerne op med en cykelpumpe. Kog og rens kraniet og gør det helt hvidt med brintoverilte. Undersøg led, muskler og maveindhold. Giv børn en uforglemmelig oplevelse de resten af livet kan huske og bruge.

Kreative naturaktiviteter

Kan en frisk gren eller en vissen pind bruges til noget praktisk? Kan et gråt og kedeligt dyrekranie fra skovbunden komme til at se skinnende hvid ud?

Dette kursus giver dig inspiration til sjove og lærerige udeaktiviteter sammen med små og store børn. Perler af hyld og ler, gafler, indianerhalskæder, blyanter snittet af en gren, hyldefløjter, kranierensning, lysebomber, muslingeske, kultegninger, naturrammer til billeder, modellervoks farvet med planter fra naturen mm.

Det er kun fantasien, der sætter grænser for anvendelse af naturens materialer.

Spis naturen

Vejbredschapaties, vejbredsdip, myntedeller, kærnemælksost m/ skvalderkål, samosas m/hønsetarm-planten, agernfrikadeller, stegte græshopper, brændenældesuppe og meget mere.

Lær at bruge naturens vilde planter og dyr til at lave sjov, grøn og sund mad sammen.

Vi indsamler årstidens "ukrudtsplanter" til forskellige retter, bygger jordovn til stegning af kød, benytter grydeovn mm. Maden kan også tilberedes inde i køkkenet.

Naturoplevelser i jeres nærområde

Hvordan kan I bedre udnytte naturen på jeres egen legeplads? Hvilke aktiviteter kan I lave med børn i jeres nærområde? Kan legepladsen indrettes så naturværdien stiger?

Få en vurdering af hvilke tiltag der kan foretages, så jeres egen legeplads kan byde på flere naturoplevelser i dagligdagen. Ligeledes får I indsigt i, hvordan I kan bruge jeres nærområde på en anden måde således, at det i praksis åbner op for flere naturoplevelser.

e-mail: ps@marslevgaard.dk