Kig Op - om børn, unge og mobiltelefoner

Hvordan håndteres teenagere med tårer trillende ned af kinderne, fordi de ikke må få den nyeste mobiltelefon, som, ifølge dem selv, er påkrævet for at være med i det sociale liv blandt vennerne? Hvilke regler bør man have hjemme i forhold til mobiltelefoner? Hvilke regler bør der være i skolerne? Hvor gammel skal barnet være, før det forsvarligt kan håndtere en teknologi, som giver adgang til alverdens informationer og sociale medier?

Medierne er fyldt med artikler om emner som skærmtid, stråling fra trådløs teknologi, smartphone afhængighed, mobning på sociale medier, "IPad-nakke" mm. Hvad er op og hvad er ned i al den debat, og på hvilken måde kan man opdrage egne børn til ansvarlig anvendelse af denne smarte teknologi?

Hør dette foredrag med fagligt baseret argumenter og henvisning til anerkendt forskning på området, krydret med dagligdags historier fra egen hverdag med en stor familie på 7 børn, arbejdsliv som skolelærer og aktiv aktivist, som forsøger at "redde ungdommen fra at gå uvidende i afgrunden", da blikket hos mange er fastlåst til mobiltelefonen.

Ligeledes vil helbredssikker anvendelse af trådløst udstyr blive uddybet, så alle kan få redskaber med sig til at reducere skræmtid og strålingstid i eget hjem og egen hverdag - uden besvær - andet end givetvis et par diskussioner med især teenagerne 🙂

 

 

Klimaforandringer - er det fair at give CO2 hele skylden?

Temperaturstigninger, oversvømmelser, ørkendannelser, klimaflygtninge, øget nedbør, flere orkaner, det varmeste årti nogensinde, klimatopmøder, forsøg på at dæmpe temperaturstigningen på 2 grader osv. osv. 

Den store syndebuk er CO2, hører vi i medierne. Jo flere, som siger det, des mere rigtigt synes vi, det lyder.

Kan vi regne med,  at Jordens temperaturstigning vil stoppe, hvis vi reducerer CO2 udslippet? Er det spildte kræfter, at Jordens top-politikere mødes år efter år for primært at drøfte CO2 regnskaber? Bør vi have fokus på andre områder også?

Foredraget sætter spotlight på det ensidige fokus verden har på CO2, som primær årsag til klimaforandringerne. Vi bruger oceaner af ressourcer på at rette opmærksomheden på et yderst snævert område, alt imens vandstandene stiger, landeområder oversvømmes, og vi vil måske stå tilbage om 100 år og sige til os selv:"Hvorfor brugte vi ikke flere ressourcer på klimatilpasning?".

Bagsiden af Det Trådløse Samfund

Mobilmater, mobiltelefoner, babyalarmer, wifi, tablets, bærbare computere, bluetooth, playstations og et utal af andre trådløse devices omgiver vi os med. Alle benytter mikrobølger til at overføre data. Sundhedsstyrelsen udtaler, at der ikke er noget at være bekymret for. Dog foræller et stigende antal borgere i Danmark, at de kan mærke strålingen, og at de bliver syge af strålingen.

Foredraget sætter fokus på den debat, som mangler især i Danmark vedr. udrulningen af Det Trådløse Samfund. Vi benytter en teknologi, som ikke er frikendt for at være sundhedsskadelig. Derimod har WHO erklæret strålingen for potentiel kræftfremkaldende. Europarådet anbefalede i 2011, at medlemslande bør beskytte børn og unge ved ikke at installere wifi i skoler og børnehaver.

Hvad kan vi hver især gøre for at beskytte os selv imod overbestråling i dagligdagen? Ved omtanke og viden kan strålingsniveauet reduceret markant ved simpel adfærdsændring og overvejelser om anvendelse af trådløs teknologi. Især vore børn og unge er udsatte, og vi bør alle tage et ansvar for at beskytte netop den gruppe borgere.

Klip fra udsendelsen "Mellem Himmel og Jord-Jeppesen og Stråling" fra d. 11. juli 2016 DR2, hvor jeg deltager i et forsøg, hvor det eftervises, at stråling kan mærkes af mennesker. https://www.youtube.com/watch?v=j25MHqq8Q9E